De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vervangt in totaal tien ministers vanwege een corruptieschandaal dat de regering al een week bezighoudt. 

Hij maakte de forse wijziging woensdagavond bekend na een bezoek aan president Abdullah Gül. Het gaat om de helft van het totale aantal posten, en onder meer om belangrijke portefeuilles zoals Economie en Justitie.

Eerder woensdag namen drie Turkse ministers van wie de zoons waren opgepakt vanwege corruptiebeschuldigingen, zelf ontslag.

Een van hen, milieuminister Erdogan Bayraktar, daagde de premier uit door hem te vragen ook op te stappen. ''In het belang van deze natie vind ik dat de premier zijn ontslag zou moeten indienen", zei hij. Erdogan gaf daar geen gehoor aan. Naast het drietal stapte ook een oud-minister, tegenwoordig partijvoorzitter, op.

Druk

Bayraktar zou door Erdogan onder druk zijn gezet om ontslag te nemen, maar accepteerde dat niet, liet hij weten. De minister zei dat bouwplannen die worden genoemd in het corruptieonderzoek, tot stand zijn gekomen met medeweten van Erdogan. De ministers ontkennen dat zijzelf of hun zoons iets verkeerd hebben gedaan. In totaal zijn 24 mensen gearresteerd.

Ook EU-minister Egemen Bagis wordt vervangen. Zijn naam werd ook genoemd in de corruptiekwestie, maar dat vond hij zelf geen reden om zijn ontslag in te dienen.

Demonstraties

Op verschillende plekken in Istanbul vinden woensdagavond demonstraties plaats tegen Erdogans regering. De betogers eisen het ontslag van het volledige kabinet. Onder meer op het Taksimplein staan duizenden mensen. Ook in Izmir en Ankara zijn mensen de straat op gegaan.