De Zuid-Sudanese president Salva Kiir heeft woensdag de inwoners van zijn land opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het geweld tegen elkaar. 

De oproep werd bekendgemaakt via het officiële twitteraccount van de regering in Juba.

''Onschuldige mensen zijn moedwillig vermoord. Mensen begaan misdaden tegen elkaar op basis van hun stamafkomst. Dit is onaanvaardbaar. Deze gruweldaden moeten onmiddellijk stoppen'', aldus Kiir.

Na zware gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen wisten laatstgenoemden de stad Malakal woensdagavond te veroveren, zo lieten zij weten. Een oproep voor een wapenstilstand met Kerstmis was volledig genegeerd.

Olieproductie

De rebellen zeiden nu snel de olieproductie in de stad te zullen overnemen, die vooralsnog stilgelegd was vanwege het geweld. Heel Zuid-Sudan produceert inmiddels nog maar 200.000 vaten olie per dag. Normaal zijn dat er 50.000 meer.

Malakal is de hoofdstad van de olierijke deelstaat Upper Nile. Het conflict in Zuid-Sudan is de afgelopen tien dagen geëscaleerd en verspreidde zich razendsnel door het land waar bijna elf miljoen mensen leven. De Verenigde Naties denken dat het geweld inmiddels duizenden mensenlevens heeft gekost.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid