De Egyptische regering heeft de Moslimbroederschap (MB) officieel tot een terroristische organisatie verklaard. 

Door deze stap kunnen de autoriteiten nu iedereen van de broederschap vervolgen voor hun lidmaatschap van deze islamitische organisatie.

Het besluit is woensdag genomen, een dag na de bloedige aanslag op een politiebureau in Mansoura waardoor zestien mensen werden gedood. Hoewel die aanslag is opgeëist door militanten uit de Sinaï, denkt de regering dat de Moslimbroederschap erachter zit.

De tijdelijk premier Hazem el-Beblawi omschreef de MB meteen daarna als een terroristische groep en dat is nu formeel bekrachtigd. Volgens een verklaring van de regering woensdag ''is heel Egypte geschrokken door de verschikkelijke aanslag die de MB pleegde door het gebouw van de veiligheidsdienst in Dakahlyia op te blazen''.

Broederschap

De MB reageerde door te stellen dat de groepering gewoon actief blijft. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten. ''De Moslimbroederschap zal blijven bestaan omdat ze kracht put uit het Egyptische volk. De Broederschap is in het verleden ook verboden geweest, maar ook toen nooit verdwenen.''

Volgens hem heeft het besluit helemaal geen juridische basis, omdat er nog nooit een Moslimbroeder voor terrorisme is veroordeeld.

Verboden

Een rechtbank had de 85 jaar oude broederschap, een van de oudste en meest invloedrijke islamitische groeperingen in Egypte, afgelopen september al verboden. Dat gebeurde nadat president en Moslimbroeder Mohamed Mursi na massale protesten tegen zijn bewind op 3 juli was verdrongen door het leger.

Het verbod is in november in hoger beroep bekrachtigd. Het houdt in dat gebouwen van de organisatie in beslag kunnen worden genomen en financiële tegoeden geblokkeerd. Zolang er nog juridische ontwikkelingen gaande waren, hadden de Egyptische autoriteiten de broederschap nog niet ontmanteld.

Rechtszaak

Momenteel loopt ook een rechtszaak tegen tientallen leiders van de Moslimbroederschap, onder meer wegens gewelddaden rond het hoofdkwartier van de broederschap op 30 juni.

Ook Mursi zelf is aangeklaagd voor verschillende zaken, onder meer voor het doden van agenten en samenzwering met buitenlandse organisaties die terreuraanslagen in Egypte wilden plegen.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte