Delen van Europa gaan ook op eerste kerstdag nog gebukt onder de zware storm die de afgelopen dagen al huishield in vooral Groot-Brittannië en Frankrijk. 

Ook in Spanje, Polen en Tsjechië wordt veel schade door de storm gemeld. Voor zover bekend kwamen zeven mensen om het leven als gevolg van het slechte weer, van wie vijf in Groot-Brittannië.

Nadat het ergste weer was overgetrokken, wisten Franse elektriciens op de eerste kerstdag het leeuwendeel van de driehonderdduizend huishoudens die zonder stroom zaten weer aan te sluiten op het netwerk, zo meldde de Franse krant Le Monde.

Nog twintigduizend huizen zitten zonder licht en verwarming. Woensdag zijn met name het noordwesten en het zuidoosten van Frankrijk nog getroffen door de harde wind en veel regen.

Stroom

Ook in het zuiden en midden van Groot-Brittannië hebben tienduizenden inwoners woensdag nog steeds geen stroom en dat kan wel eens duren tot na de kerstdagen, zo meldde de BBC. Verder staan verschillende gebieden onder water, nadat rivieren overstroomden door de hevige regenval.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan het land zich opmaken voor een nieuwe storm. Die kan op vrijdag wederom windvlagen van orkaankracht produceren. Door de storm die dinsdag passeerde, raakte onder meer het vlieg- en treinverkeer ernstig ontregeld.

Frankrijk

Dat gebeurde woensdag ook in het zuiden van Frankrijk, waar het internationale vliegveld van Nice in de ochtend gesloten werd. Veel vluchten werden geschrapt en ook na het heropenen van het vliegveld waren er fikse vertragingen.

In hoger gelegen Franse gebieden valt een dik pak sneeuw tot soms wel een meter dik. In de Pyreneeën zijn enkele skiterreinen afgesloten en in het grootste deel van het Centraal Massief is lawinegevaar, zo waarschuwde de Franse meteorologische dienst. Het gevaar neemt donderdag ook toe in de Alpen.

Hoger

Opmerkelijk is dat in delen van Duitsland de temperatuur juist hoger dan gebruikelijk is. Het warmst werd het in Baden-Baden: 17,5 graden Celsius. Ook in Polen en in Moskou is het warmer dan normaal. In de Russische hoofdstad werd 3,5 graden gemeten, de hoogste temperatuur in december sinds 100 jaar.