De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft woensdag voorgesteld een hervormingsraad op te richten. 

De leden van de raad moeten worden benoemd door een onafhankelijke commissie, waarin onder anderen de opperbevelhebber van het leger, economen en leiders uit de academische en zakenwereld zitting hebben.

De hervormingsraad moet de taak krijgen de grondwet te herzien en corruptie in de politiek aan te pakken. Ook moet de kieswet worden herzien.

Het voorstel lijkt er vooral op gericht de protestbeweging in het land, die eist dat de regering aftreedt, de wind uit de zeilen te nemen. Het werd dan ook direct verworpen door de betogers.

Akanat Promphan, een woordvoerder van de protestbeweging, zei dat elk voorstel dat tot gevolg heeft dat Shinawatra aan de macht kan blijven of dat er verkiezingen worden uitgeschreven, die Shinawatra vrijwel zeker zou winnen, onacceptabel zijn.

Bovendien meent hij dat de raad onder invloed van de premier zou komen te vallen. "Het is zeker dat ze zich zal bemoeien met de voorgestelde raad", aldus Akanat.

Staatsgreep

De vrees bestaat dat de politieke crisis in Thailand uiteindelijk zal leiden tot massaal geweld in de straten of een staatsgreep door het leger.