De Britse koningin Elizabeth II zal zich in haar kersttoespraak woensdag richten op het thema bezinning. Het is belangrijk om stil te staan bij de grote gebeurtenissen in het leven, luidt haar boodschap.

In de eerder deze maand opgenomen toespraak benadrukt de vorstin het belang van de juiste balans tussen "handelen en bezinnen". "Met zoveel afleidingen is het makkelijk om te vergeten stil te staan en de balans op te maken", zegt ze in haar rede.

Gezeten in de blauwe kamer van Buckingham Palace aan een tafel met foto's van haar familieleden staat de 87-jarige vorstin stil bij belangrijke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar - van de viering van haar diamanten jubileum als koningin tot de geboorte van haar achterkleinkind prins George, zoon van prins William en zijn vrouw Kate.

De geboorte van een baby "biedt iedereen de mogelijkheid zijn toekomst met nieuw geluk en hoop te overdenken"

Gemenebestspelen

In haar kersttoespraak richt Elizabeth zich ook op de rol van het Britse gemenebest en de Gemenebestspelen, die volgend jaar in Glasgow worden gehouden. De rede wordt uitgezonden nadat de koningin en haar familie een kerkdienst hebben bijgewoond op haar landgoed Sandringham, in Norfolk.

Sinds 1952 neemt Elizabeth jaarlijks een kerstboodschap op - in de eerste jaren voor de radio, vanaf 1957 voor televisie. Ze schrijft haar toespraken zelf. Het zijn zeldzame inkijkjes in haar eigen opvattingen, zonder advies van de regering.