Zo'n zeventig mensen moeten Kerstmis noodgedwongen doorbrengen in metersdik ijs bij Antarctica. Hun schip de MV Akademik Shokalskiykan zit gevangen tussen de ijsschotsen.

Het duurt zeker twee dagen voordat een ijsbreker ter plekke is.

Aan boord van het schip zijn twintig bemanningsleden en ongeveer vijftig toeristen en wetenschappers. Woensdag zonden ze een noodsignaal uit. Drie schepen zijn op weg om hulp te verlenen.

Het gestrande schip loopt geen direct gevaar, maar dat zou kunnen veranderen. Er drijft een grote ijsberg in de buurt en die kan het schip raken. Vandaar ook dat er snel hulp werd ingeroepen, terwijl het eigenlijk niet ongebruikelijk is dat er schepen vast komen te zitten in het ijs bij de Zuidpool.

Nieuw-Zeeland

De MV Akademik Shokalskiykan was vertrokken uit Nieuw-Zeeland. Het zit vast op ongeveer 1500 zeemijl ten zuiden van de plaats Hobart op Tasmanië, meldden Australische media.

De opvarenden probeerden de expeditie van Douglas Mawson na te doen. Die poolonderzoeker toog ruim een eeuw geleden naar Antarctica en ondernam meerdere tochten over de onherbergzame ijsmassa.