De Turkse minister van Economische Zaken stapt op vanwege het geruchtmakende corruptieonderzoek in Turkije.

De zoon van minister Zafer Caglayan was vorige week één van de mensen die werden gearresteerd op verdenking van corruptie.

Caglayan maakte zijn vertrek woensdag bekend. Hij noemde het onderzoek een ''vuil spelletje'' tegen de regering.

Premier Recep Tayyip Erdogan liet zich eerder in soortgelijke termen uit. Vorige week liet hij de politie zuiveren van tientallen betrokken politiemensen in de zaak.

Zondag bood de minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler al zijn ontslag aan. Ook zijn zoon was gearresteerd.

In het onderzoek zijn 24 mensen gearresteerd. Behalve de ministerszonen, zijn dat ook hooggeplaatsten uit kringen rond de Turkse regering van Erdogan.

Conflict

De gebeurtenissen hebben een bitter conflict aan de oppervlakte gebracht tussen de regering en haar vroegere belangrijke bondgenoot, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Hoewel Gülen geen directe democratische, politieke macht heeft, vervullen zijn aanhangers wel belangrijke posities bij de politie en in het justitieel apparaat en de inlichtingendiensten.

Gülen, die in de Verenigde Staten woont, en zijn beweging Hizmet (Dienst) halen inkomsten uit een netwerk van particuliere scholen. De wortel van de ruzie tussen Gülen en Erdogan en zijn AK-Partij was een plan van de regering om de particuliere scholen te sluiten.