De VN geloven dat het dodental in Zuid-Sudan inmiddels in de duizenden loopt.

Dat heeft humanitair coördinator van de Verenigde Naties Toby Lanzer dinsdag tegen de BBC gezegd.

Lanzer maakte maandag melding van standrechtelijke executies.

VN-medewerkers hebben enkele massagraven aangetroffen. Strijders van de stammen Dinka en Nuer maken zich volgens ooggetuigen op grote schaal schuldig aan moordpartijen.

Vredesmilitairen

De Veiligheidsraad van de VN heeft unaniem ingestemd met het sturen van duizenden extra vredesmilitairen naar Zuid-Sudan. VN-topman Ban Ki-moon van de Verenigde Staten had om de troepen gevraagd.

Op dit moment zijn er 7.000 militairen en 900 politiemensen van de VN in het door het geweld geteisterde land gelegerd. De 15 leden van de Veiligheidsraad zijn akkoord met het uitbreiden van de troepenmacht tot 12.500 militairen en 1.300 politiemensen.

Ban had gezegd dat hij de extra militairen wil halen uit missies van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in onder meer Liberia, Ivoorkust en Congo.

Dinka en Nuer

Het geweld in het Afrikaanse land brak vorige week uit. Strijders van de stammen Dinka en Nuer maken zich volgens ooggetuigen op grote schaal schuldig aan moordpartijen. President Salva Kiir, een Dinka, is in een machtsstrijd verwikkeld met zijn voormalige vicepresident Riek Machar, die deel uitmaakt van de Nuer-stam.