Bijna alle vluchtelingen die in het opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa waren ondergebracht, zijn dinsdag overgebracht naar andere centra in het land. 

Dat gebeurde na internationale verontwaardiging over de slechte omstandigheden in het centrum. Enkele migranten hadden uit protest hun lippen aan elkaar genaaid.

Vorige week werd een heimelijk gemaakt filmpje naar buiten gebracht waarop te zien was hoe migranten zich moesten ontkleden en daarna werden besproeid met een desinfecterend middel.

De Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) noemde de beelden ''misselijkmakend en onacceptabel''. De Italiaanse autoriteiten kondigden een onderzoek aan.

Getuigen

Dinsdag zijn ongeveer tweehonderd vluchtelingen met een vliegtuig naar Rome en Sicilië overgebracht. Vooralsnog blijven zeventien mensen achter, omdat zij nog geen groen licht hebben gekregen van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zijn overlevenden van de bootramp in oktober voor de kust van Lampedusa waarbij meer dan driehonderd mensen verdronken. Zij zouden getuigen kunnen zijn van de mensensmokkel.

Lampedusa ligt halverwege Tunesië en Italië en wordt jaarlijks overspoeld met duizenden migranten die vaak in gammele bootjes de oversteek wagen uit het Midden-Oosten en Afrika. Velen komen tijdens deze tocht om. Op het eiland is een eerste opvangcentrum dat vaak overvol zit. Van daaruit worden mensen overgebracht naar andere opvanglocaties, maar soms duurt dat maanden.

Parlementslid

De slechte leefsituatie op Lampedusa bracht het Italiaanse parlementslid Khalid Chaouki van de linkse Democratische Partij ertoe om zich dit weekend vrijwillig te laten opsluiten in het centrum. Hij wilde blijven totdat de migranten waren overgeplaatst. Het Italiaanse kabinet zal in januari de opvangmogelijkheden in het kamp opnieuw tegen het licht houden.