De Marokkaanse conservatieve partij Istiqlal (Onafhankelijkheid) wil het verbouwen en verhandelen van marihuana legaliseren. De invloedrijke oppositiepartij heeft daartoe dinsdag een wetsvoorstel ingediend.

Istiqlal wil dat Marokko profiteert van de populaire 'softdrug' en er de landbouw en economie mee stimuleert van de noordelijke regio's waar de cannabisplanten traditioneel verbouwd worden, aldus fractievoorzitter Noureddine Médiane.

Hij zei te zijn geïnspireerd door de recente wetgeving in Uruguay. Dat Zuid-Amerikaanse land heeft cannabis gelegaliseerd in een poging drugscriminelen uit te schakelen.

Médiane zei dat het niet voor het eerst zou zijn dat cannabis of 'kif' legaal wordt in Marokko. De criminalisering van de plant en de betrokken boeren is pas van na de onafhankelijkheid in 1956.

Daarvoor lieten de koloniale autoriteiten de cannabisboeren met rust. Nu worden ze volgens Médiane als criminelen opgejaagd en vervolgd. Het gaat vooral om boeren in streken in het noorden en noordwesten.

Istiqlal stapte eerder dit jaar uit de coalitieregering. De partij bezet bijna een zesde van de parlementszetels.