De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen bij een farmaceutisch bedrijf om te achterhalen of recente sterfgevallen van een aantal baby's verband kunnen houden met een vaccin dat de kinderen kregen tegen hepatitis-B.

Het onderzoek vindt volgens de staatsomroep CCTV plaats bij het bedrijf Biokangtai in Shenzhen.

Aanleiding vormen afzonderlijke meldingen van provinciale autoriteiten en gezondheidsdiensten dat sinds november zes kinderen zijn overleden na te zijn ingeënt. In één geval is inmiddels vastgesteld dat er geen verband is met het vaccin, maar het onderzoek naar de andere gevallen loopt nog.

Biokangtai was niet bereikbaar voor commentaar. In een verklaring liet het bedrijf eerder deze maand weten in te staan voor de veiligheid van zijn producten. Volgens de verklaring hadden de kinderen mogelijk al een ziekte onder de leden waarvan de verschijnselen zich toevallig na de vaccinaties voordeden.

Staatsprogramma

De vaccinaties maken deel uit van het nationale immuniseringsprogramma van de Chinese overheid. Hangende het onderzoek worden de vaccins van Biokangtai niet meer gebruikt.

Het vertrouwen van het Chinese publiek in de gezondheidsautoriteiten en het veiligheidsregime voor voedings- en geneesmiddelen is wankel. Zeng Guang, chef-epidemioloog van het Chinese Centrum voor Beheersing en Preventie van Ziekte, zegt dat vaccins in China over het algemeen veilig zijn.

Hij waarschuwt dat er meer mensen zullen sterven als iedereen de inentingen weigert.