Voormalig olietycoon Michail Chodorkovski heeft bij de Zwitserse ambassade in Berlijn een aanvraag ingediend voor een Zwitsers visum.

Dat heeft een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

De zoons van Chodorkovski gaan in Zwitserland naar school en hij heeft zelf zakelijke banden met het land, die teruggaan tot de tijd dat hij aan het hoofd stond van het oliebedrijf Yukos.

Tijdens zijn vervolging voor belastingontduiking en witwassen probeerde Rusland bijna vier miljard euro van Yukos te laten bevriezen, maar Zwitserland werkte niet mee, omdat er volgens de regering sprake was van politieke vervolging. Hoeveel van dit geld van Chodorkovski is, is onduidelijk.

Schengengebied

De visumaanvraag betekent niet dat Chodorkovski zich in Zwitserland wil vestigen, zei zijn woordvoerder Christian Hanne. Het visum maakt het mogelijk vrijelijk door het Schengengebied te reizen. De aanvraag voor het visum van drie maanden zal de komende dagen worden beoordeeld, aldus de woordvoerder.

Chodorkovski (50) werd vorige week in Rusland vrijgelaten nadat zijn verzoek om gratie door de Russische president Vladimir Poetin was goedgekeurd. Direct na zijn vrijlating vrijdag vloog de vroegere rivaal van Poetin per privéjet naar Duitsland.