De Verenigde Naties hebben in Zuid-Sudan een massagraf aangetroffen in de plaats Bentiu, in de olierijke deelstaat Unity. Ook zouden er grote etnische moordpartijen plaatsvinden in het land.

Bij de hoofdstad Juba zijn volgens berichten nog eens zeker twee massagraven ontdekt. Dat hebben de VN dinsdag bekendgemaakt. 

Volgens woordvoerster Ravina Shamdasani zijn de 75 lichamen in het massagraf in Bentiu waarschijnlijk van militairen van het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). VN-medewerkers hebben het graf bezocht. De militairen zijn volgens de VN allen Dinka's, een van de etnische groepen in Zuid-Sudan.

Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN Navi Pillay maakt zich ernstige zorgen over het geweld in Zuid-Sudan van de afgelopen tien dagen. Ze spreekt van buitengerechtelijke executies, aanvallen op mensen om hun etniciteit en het willekeurig oppakken van mensen.

Pillay maakt zich naar eigen zeggen vooral zorgen over het lot van ''enkele honderden mensen die volgens berichten zijn gearresteerd tijdens huiszoekingen van deur tot deur en hotels in Juba''.

VS

De Verenigde Staten sturen extra militairen naar Oost-Afrika om snel te kunnen reageren op de strijd in Zuid-Sudan.

De nieuwszender CNN berichtte dinsdag dat er 150 mariniers van een basis in Spanje naar het Oost-Afrikaanse Djibouti gaan. Vandaar zouden ze snel naar Zuid-Sudan kunnen om de ambassade daar te helpen beschermen en om Amerikanen te evacuëren.

Ongeveer 680 buitenlanders onder wie tientallen Nederlanders zijn al uit Zuid-Sudan gehaald in de afgelopen tien dagen van etnische strijd. Er zijn nog zeker honderd Amerikanen in Zuid-Sudan.

Militaire zegslieden zeiden dat ''de tragische les van Benghazi (Libië) is, dat we beter voorbereid moeten zijn om te reageren op crisissituaties in ontwikkeling''. Vorig jaar werd de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens, in Benghazi vermoord in de chaotische omstandigheden na de val van dictator Muammar Kaddafi.

Nederland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de bezetting van de Nederlandse ambassade in Juba de komende dagen tot een minimum wordt teruggebracht "vanwege de onzekere veiligheidssituatie in Zuid-Sudan."

Alleen de ambassadeur en één medewerker blijven achter op de ambassade. Vorige week werd de bezetting al verkleind tot vier personen. Het ministerie benadrukt dat de ambassade Nederlanders in Zuid-Sudan nogmaals dringend oproept om het land snel mogelijk te verlaten. 

Op dit moment zijn volgens het ministerie ongeveer twintig Nederlanders in Zuid-Sudan. Drie van hen hebben aangegeven uit het land weg te willen. De ambassade staat met hen in contact. 

Moordpartijen

Ooggetuigen meldden volgens de BBC dat etnische moordpartijen op grote schaal plaatsvinden in Zuid-Sudan. In Juba zijn door regeringstroepen minstens tweehonderd mensen, voornamelijk leden van de Nuer-stam, doodgeschoten.

Een andere ooggetuige zei dat er gewapende bendes Dinka's rondtrekken die Nuer ''afmaken''. De Dinka's domineren het land terwijl de Nuer in grootte de tweede stam van Zuid-Sudan vormen.

Een andere getuige zei dat hij samen met circa 250 mannen werd samengedreven in een politiebureau in een buitenwijk van de hoofdstad Juba . Daar werd twee dagen geregeld op de gevangenen geschoten tot er niet meer dan twaalf in leven waren, aldus de overlevende.

Inmiddels zou de rebellenstad Bor weer in handen zijn van de regering. Dat laat President Salva Kiir weten, melden buitenlandse media.

Salva Kiir

In andere delen van het land zijn naar verluidt Dinka's het slachtoffer van massale slachtpartijen die sinds vorige week zouden worden gepleegd. Kiir is een Dinka. Zijn grote politieke rivaal is een Nuer-politicus, Riek Machar.

Kiir zette hem eerder dit jaar af als vicepresident. Machar is nu op de vlucht. Zijn stam heeft naar verluidt onder meer de stad Bor in handen genomen, waar Dinka's worden vervolgd.

De gevechten in Zuid-Sudan braken ruim een week geleden uit. Kiir maakte in een toespraak bekend dat er een staatsgreep in Juba was verijdeld.

Machar zei dat er een poging was geweest om Nuer die lid waren van de presidentiële garde, te ontwapenen. Maandag heeft Kiir tegen een Amerikaanse gezant, Donald Booth, gezegd dat hij bereid is met Machar te spreken.