De Russische autoriteiten hebben hun aanklacht tegen een van de dertig Greenpeace-opvarenden officieel ingetrokken. 

Dat heeft Greenpeace dinsdag bekendgemaakt. Volgens de Britse omroep BBC gaat het om de actievoerder Anthony Perrett uit Newport in Wales.

Het is het eerste besluit over de activisten in het kader van een amnestieregeling die president Vladimir Poetin vorige week instelde.

De activisten werden vorige maand al in vrijheid gesteld, in afwachting van hun rechtszaak, maar de 26 buitenlandse opvarenden mochten Rusland niet uit.

De betrokkenen kregen volgens een woordvoerster van de milieuorganisatie al eerder hun paspoorten terug. Maar om weg te kunnen, moet eerst de aanklacht zijn ingetrokken. Daarna moeten nog allerlei reisformaliteiten worden geregeld.

Onderzoekscomité

Het is niet duidelijk wanneer de andere opvarenden van de Arctic Sunrise, onder wie twee Nederlanders, voor het onderzoekscomité in Sint Petersburg moeten verschijnen. Voor zover Greenpeace weet, heeft het comité dinsdag nog geen nieuwe oproepen gedaan.

De betrokkenen moeten bij het comité eerst de amnestieverklaring ondertekenen en daarna wordt de aanklacht ingetrokken.

De opvarenden van het Greenpeace-schip, onder wie twee journalisten, werden vervolgd omdat hun actie bij een boorplatform volgens de Russische autoriteiten een vorm van piraterij dan wel hooliganisme was.