De ontwerper van het AK-47 Kalasjnikov geweer, de Rus Michail Kalasjnikov, is maandag op 94-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt het Russische persbureau ITAR-TASS. Kalasjnikov, die al geruime tijd ziek was, overleed in het ziekenhuis in zijn woonplaats Izjevsk.

Kalasjnikov diende in het Russische leger, aanvankelijk als tankcommandant. Toen hij gedurende de Tweede Wereldoorlog in het ziekenhuis belandde ontwierp hij zijn eerste machinepistool.

Zijn bekendste ontwerp, de 'Avtomat Kalasjnikova model 1947',  is sinds de ingebruikname wereldwijd tot de dag van vandaag verreweg het meest gebruikte automatische wapen. Het is symbool geworden van rebellenstrijders en vele oorlogen in derdewereldlanden. 

Het wapen werd zelfs opgenomen in de vlag van het Afrikaanse Mozambique.

Betrouwbaar ontwerp

De AK-47 staat bekend om het relatief eenvoudige en betrouwbare ontwerp, waardoor het simpel grootschalig is om te produceren. Het automatisch aanvalsgeweer met een kaliber van 7,62 millimeter is niet veeleisend in onderhoud.

Hoewel Kalasjnikov aan verbeterde wapens bleef werken, is de AK-47 nog het meest gebruikte vuurwapen ter wereld. Naar schatting zijn er 75 miljoen van in de omloop. Nog eens 25 miljoen andere AK's worden verspreid over de wereld gebruikt. 

Modernere varianten van het 'oerontwerp' zijn onder meer de AK-74 en AK-12. Maandag kondigde het Kalasjnikov-concern nog nieuwe modellen aan voor de export en een gemoderniseerde variant voor het Russische leger.

Rode Leger

Kalasjnikov, een boerenzoon, werd in 1919 geboren in de huidige Russische deelrepubliek Altaj, bij de grens met Kazachtstan, China en Mongolië. Als 21-jarige soldaat vocht hij in het Rode Leger tegen de Duitsers. Hij kwam gewond terug en hoorde in het ziekenhuis zijn medesoldaten klagen over de kwaliteit van de Sovjetgeweren. Spelend met dezelfde gedachte begon hij beter schietgerei te ontwerpen.

Zijn talent werd ontdekt, maar zijn wapens vonden in zijn vroegere jaren geen aftrek. Hij verklaarde zelf ooit nooit rijk te zijn geworden met de AK-47. 

De ontwerper had zelf gemengde gevoelens bij zijn iconische wapen. Hij was naar eigen zeggen trots op het ontwerp, maar het deed hem pijn om het wapen te zien in handen van criminelen en kindsoldaten. Toenmalig president Dmitri Medvedev noemde de AK-47 op Kalasjnikovs 90e verjaardag ''het nationale merk waar iedere Rus trots op is''.

Dichtkunst

Michail Kalasjnikov had twee bijzondere liefdes: behalve zijn wapens ook de dichtkunst, die hij zijn hele leven bleef beoefenen.

Bekijk een necrologie van Kalasjnikov: