De amnestie voor de opvarenden van de Arctic Sunrise kan betekenen dat ook het Greenpeaceschip zelf wordt vrijgegeven. 

Dat heeft de advocaat van Greenpeace Anton Beneslavski maandag gezegd, meldt het Russische persbureau Interfax.

''Als de strafzaak is gesloten dan moet het schip formeel worden vrijgegeven, omdat het in dat kader van die zaak is opgebracht'', aldus Beneslavski. Als dat niet gebeurt, is een juridische procedure nodig, zei de advocaat.

Het schip Arctic Sunrise ligt sinds half september aan de ketting in de haven van Moermansk. Het Internationaal Zeerechttribunaal oordeelde een maand geleden dat Rusland het schip moest laten gaan, zoals Nederland had geëist. Volgens Greenpeace ''zou het absurd'' zijn als het schip niet vrijkwam, maar blijft het afwachten.

De organisatie weet ook niet hoe het schip eraan toe is, omdat al maanden geen onderhoudsmonteurs aan boord zijn geweest. ''Elke kapitein zal je zeggen dat je een schip niet zomaar ergens drie maanden kan laten liggen zonder iets te doen.''

Activisten

De opvarenden kregen vorige week te horen dat ze onder een nieuwe Russische amnestiewet vallen. Ze waren aangeklaagd voor onder meer 'hooliganisme'.

Milieuorganisatie Greenpeace weet nog altijd niet wanneer haar dertig activisten weg mogen uit Rusland. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten. Onder de dertig zijn de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

''De toestand is zoals die al was. Het onderzoekscomité moet officieel bevestigen dat het onderzoek naar de bemanning voorbij is, maar dat is nog niet gebeurd. Daarna moet de migratiedienst de juiste stempels in hun paspoorten zetten'', zei de woordvoerder.

Volgens hem ''zal dat niet binnen een paar uur klaar zijn en zal het ook geen maanden duren. Ik hoop dat we geen weken hoeven te wachten''. Greenpeace hoopte dat de bemanning met kerstmis thuis zou zijn. Maar dat wordt ''steeds moeilijker'', aldus de woordvoerder.

Amnestiewet

De dertig opvarenden van de Arctic Sunrise werden half september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform. Eind november kwamen de activisten op borgtocht vrij, maar ze bleven verdachte en moesten in de stad Sint-Petersburg blijven.

Volgens de woordvoerder gaat het goed met de dertig. ''Het zijn dertig verschillende mensen, dus krijg je dertig verschillende reacties, maar over het algemeen zijn ze in buitengewoon goede staat. Ze zijn een hechte groep, omdat ze hier samen doorheen zijn gekomen.''

Andere gevangenen die vrijkwamen door de amnestiewet, waren de zakenman Michail Chodorkovski en twee leden van de punkgroep Pussy Riot.