
Nog duizenden buitenlanders in Zuid-Sudan
Het gaat vooral om Canadezen, Australiërs, Britten, Ugandezen, Kenianen en Ethiopiërs. Eerder werden alle Amerikaanse burgers in de stad geëvacueerd.
Volgens Lanzer hebben in de stad, waar de sfeer zeer gespannen is, af en toe gevechten plaats. Her en der in de stad klinkt geweervuur. Zaterdag probeerde een Amerikaans vliegtuig te landen in Bor.
Het toestel werd beschoten, waardoor het moest omkeren. Zondag werden de Amerikaanse burgers alsnog geëvacueerd met helikopters van de VN en de VS.
In Zuid-Sudan is het sinds kort erg onrustig. Bij de gevechten die ruim een week geleden uitbraken zijn inmiddels meer dan duizend mensen om het leven gekomen. Zeker honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt.
In de hoofdstad Juba is het maandag relatief rustig, maar in de deelstaten Unity en Jonglei werd afgelopen weekeinde zwaar gevochten. Vooral in Bor, de hoofdstad van Jonglei, ging het er hard aan toe.
Financiële hulp
Lanzer dringt aan op financiële hulp van de internationale gemeenschap. "Ik kan me nu geen vertragingen van donorlanden veroorloven", zei hij. "Niet eerder is de nood in Zuid-Sudan zo hoog geweest." Lanzer vreest dat het geweld in Bor de komende dagen alleen maar toeneemt.
De Amerikaanse president Barack Obama zei afgelopen weekeinde dat de Amerikaanse regering mogelijk militaire maatregelen treft om Amerikaanse burgers en de belangen van het land te beschermen.