De Turkse minister van binnenlandse zaken Muammer Güler heeft zondag zijn ontslag aangeboden aan premier Recep Tayyip Erdogan.

Hij deed dat vanwege een corruptie- en omkoopschandaal waarbij zijn eigen zoon en 23 andere personen zijn gearresteerd.

Erdogan blijft er echter bij dat het schandaal een internationaal complot is om zijn regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering gaat door met het ontslaan van politiemensen die bij het onderzoek betrokken zijn. 

Onder de arrestanten is ook de zoon van minister van economie Zafer Caglayan en de directeur van de staatsbank Halkbank. Ze worden beschuldigd van het aannemen of faciliteren van steekpenningen.

Volgens berichten in de Turkse pers zijn in het huis van de bankdirecteur schoenendozen vol bankbiljetten in beslag genomen, voor in totaal miljoenen euro's. 

Problemen

Door de berichten dreigt de regering-Erdogan opnieuw in de problemen te komen, na de landelijke protestgolf van de afgelopen zomer.

In Istanbul namen zondag honderden mensen deel aan een demonstratie tegen de regering. De politie trad met waterkanonnen en traangas op toen betogers stenen begonnen te gooien, meldde het persbureau Dogan

In een interview met het staatspersbureau Anadolu zei minister Güler dat hij niets heeft misdaan en dat er "niets is wat ik niet kan verantwoorden". Hij zei zijn ontslag te hebben aangeboden en af te wachten of Erdogan dit aanvaardt. 

Er werd al verwacht dat Erdogan deze week zijn kabinet zou wijzigen, omdat drie ministers in de verkiezingen in maart willen dingen naar burgemeestersposten. Nu zou hij in één moeite ook Güler en andere bij het schandaal betrokken ministers kunnen vervangen. 

Machtsstrijd

Turkse commentatoren brengen het onderzoek en de arrestaties in verband met een machtsstrijd tussen de regering en de invloedrijke islamitische beweging van Fethullah Gülen. De in de Verenigde Staten gevestigde geestelijke zou een grote aanhang hebben binnen de Turkse politie en justitie. 

Anadolu meldde zondag dat op het hoofdbureau van politie in Istanbul 25 leidinggevenden van hun posten zijn ontheven. Eerder waren al tientallen politiemensen ontslagen, volgens analisten in een poging aanhangers van Gülen uit het politieapparaat te verwijderen. 

Oppositiepartijen beschuldigen Erdogan ervan het schandaal onder de mat te willen vegen. Het werd journalisten zondag verboden politiebureaus te betreden, tenzij ze waren uitgenodigd voor persconferenties, aldus Anadolu. 

Doofpot

Erdogan ontkent de zaak in de doofpot te willen stoppen. "Wij brengen iedereen die van de staat steelt voor de rechter, zelfs onze eigen broeders", zei hij.

Tegelijkertijd herhaalde hij dat het onderzoek is geïnstigeerd door 'internationale duistere kringen' binnen Turkije, een tactiek die de regering ook volgde tijdens de protesten in de zomer. "Wij zullen de handen breken die met valstrikken in Turkije chaos proberen te veroorzaken", zei hij.