De machtsstrijd tussen de Turkse regering en de politie en justitie zet zich voort. 

De regering heeft zondag nog eens 25 politiechefs van hun functie ontheven, nadat eerder deze week de machtige politiecommandant van Istanbul, Huseyin Capkin, en 14 andere politiechefs aan de kant waren gezet.

Deze week hield de politie tientallen mensen aan, onder wie zakenlieden en zonen van ministers uit de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie bij de openbare aanbesteding van overheidsopdrachten.

Erdogan veroordeelde de arrestaties. Zij zouden een ''smerige operatie'' zijn die zou dienen om de regering te beschadigen. Minister Egemen Bagis van Europese Zaken sprak van een complot tegen de regering.

Het conflict tussen de regering en de politie en justitie wijst op de kloof die is gegroeid tussen de regering en haar vroegere belangrijke bondgenoot, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Gülen, die in de Verenigde Staten woont, en zijn beweging Hizmet (Dienst) zijn met de premier en diens islamitische AK-Partij in conflict geraakt door het voornemen van de regering om particuliere scholen te sluiten.

Daarvan worden er vele door Hizmet geleid. Aanhangers van Gülen vervullen belangrijke posities bij de politie en in het justitieel apparaat en de inlichtingendiensten.