Justitie van Bangladesh heeft de twee eigenaren van de kledingfabriek waar vorig jaar brand uitbrak, aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van dood door schuld vanwege nalatigheid. 

Ook elf werknemers zijn in staat van beschuldiging gesteld. Dat meldt persbureau AP zondag.

In de Tazreen Fashion Factory, in de wijk Ashulia aan de rand van de hoofdstad Dhaka, brak in november 2012 een grote brand uit. 

Tal van werknemers op de acht hoger gelegen verdiepingen raakten ingesloten. Het waren vooral vrouwen. In paniek vluchtten de werknemers voor de rook en het vuur naar het dak of sprongen uit de ramen. Verschillende verdiepingen stortten in en 112 mensen kwamen om het leven.  

De brand was vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. Kort na de brand zei de eigenaar dat zijn fabriek niet brandgevaarlijk was.

C&A

In de Tazreenfabriek in de hoofdstad Dhaka werd onder meer kleding gemaakt voor C&A. Ook bedrijven als het Amerikaanse concern Walmarkt en Enyce, een merk dat eigendom is van de Amerikaanse rapper Sean 'Diddy' Combs, deden zaken met Tazreen.

Na de brand gingen duizenden werknemers de straat op om te protesteren tegen de onveilige omstandigheden waarin ze werken.

Rana Plaza

De brand werd later overschaduwd door een veel groter incident: het instorten van de Rana Plaza fabriek, ook in Dhaka. Dat gebeurde in april 2013 en 1.135 mensen kwamen om het leven.

Na de instorting van de Rana Plaza fabriek werden de protesten alleen maar heviger. Grote kledingmerken als H&M en Zara werden aangesproken op de onveilige omstandigheden waarin zij hun werknemers laten werken.

Zij hebben inmiddels contracten ondertekend waarin veilige arbeidsomstandigheden en goede voorwaarden zijn vastgelegd.

Levenslang

De eigenaren van de Tazreenfabriek plus de elf werknemers - waaronder managers en beveiligers - kunnen volgens AP een levenslange gevangenisstraf krijgen.