Tienduizenden inwoners van Thailand hebben zich zondag in de hoofdstad Bangkok verzameld om tegen de regering van Yingluck Shinawatra te protesteren.

Dat gebeurt een dag nadat de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij, had aangekondigd niet mee te doen aan de vervroegde parlementsverkiezingen van 2 februari.

De partij, die sinds 1992 geen verkiezingen meer heeft gewonnen, trok deze maand haar vertegenwoordigers uit het parlement terug.

De leiders van de betogingen verwachten dat het aantal betogers tot honderdduizenden zal oplopen. De demonstranten keren zich niet alleen tegen Yingluck Shinawatra en haar regering, maar zetten zich ook af tegen Yinglucks broer, de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. Die zou achter de schermen grote invloed op de regering hebben.

Podia

De betogers omsingelden het huis van de premier en zetten podia op op zeker vier plaatsen in de hoofdstad. Daardoor raakte het verkeer op belangrijke kruispunten en in twee kantoorwijken ontregeld. De premier was niet thuis, maar op reis in de provincie Udon Thani in het noordoosten van het land.

Zij noemde het ''spijtig'' dat de Democratische Partij niet aan de verkiezingen deelneemt. ''De Democraten staan bekend om hun doelstelling om de democratie en het parlement te beschermen'', aldus de premier.