De vrijdag vrijgelaten Michail Chodorkovski is niet van plan een rol te gaan spelen in de Russische politiek. 

Ook zal hij de aandelen die hij had in het olieconcern Yukos niet opeisen. Dat zegt hij in een interview met het Russisch blad The New Times.

Later voegde hij daar in een persconferentie in Berlijn nog aan toe dat hij geen voorstander is van een boycot van de Olympische Spelen in Sotsji.

"Het is een viering van de sport die voor miljoenen mensen een feest is. Het is een viering die niet beschadigd mag worden. Ik zou dat feest voor de sporters niet willen verpesten", zo zei de voormalig oliemagnaat op een persconferentie in Berlijn.

Chodorkovski, die vrijdag met een privévliegtuig naar Berlijn werd gebracht, zegt dat hij in zijn gratieverzoek aan Poetin geen schuld heeft bekend en dat er geen voorwaarden aan zijn vrijlating waren verbonden. Hij is ook niet van plan op korte termijn naar Rusland terug te gaan, maar wil dit op den duur wel graag.

Moeder

Chodorkovski vroeg om vervroegde vrijlating omdat zijn moeder kanker heeft. Hij zou sowieso in augustus 2014 zijn vrijgekomen. Chodorkovski reisde vrijdag direct naar haar toe; de Russische televisie zond die beelden uit.

Chodorkovski weet nog niet waar hij wel gaat wonen. ''Dat moet ik nog met mijn vrouw bespreken. Ik kan daar niet alleen een besluit over nemen.'' Hij heeft met zijn huidige echtgenote Inna drie kinderen. Uit een eerder huwelijk heeft Chodorkovski een zoon.

Persconferentie

Chodorkovski gaf zondagmiddag om 13.00 uur een persconferentie in het museum over de Berlijnse muur bij Checkpoint Charlie. Daar was op dat moment net een tentoonstelling rondom Chodorkovsky. Zijn ouders waren daar ook bij aanwezig.

In die persconferentie bedankte Chodorkovsky iedereen die de hoop op zijn vrijlating nooit heeft opgegeven, en in het bijzonder zijn moeder en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook bedankt hij president Poetin die zijn gratieverzoek ingewilligd heeft.

Politiek gevangenen

Ook zei hij dat er ondanks zijn vrijlating nog altijd andere politiek gevangenen achter de tralies zitten. "Mensen die onterecht vastzitten, moeten hun hoofd erbij houden. En zij die vrij zijn, moeten voor hun zaak vechten." Hij zal zelf het voorbeeld geven door zich actief in te zetten voor degenen die nog vast zitten.

Chodorkovski wist niet van tevoren dat hij naar Berlijn zou afreizen. "Het was twee uur 's nachts toen de bewaker me wakker maakte en me vertelde dat ik naar huis ging. Tijdens de reis hoorde ik pas dat ik richting Berlijn ging."

Haatgevoelens

Chodorkovski zegt geen last te hebben van haatgevoelens. "Ik wist dat mijn familie niet te lijden had. Dat hield me op de been en hield me pragmatisch. Ik heb daarom niet de behoefte wraak te nemen."

Wel ziet de oud-tegenstander van Poetin dat er in de Russische samenleving dingen moeten veranderen. Maar, zo bandrukte hij, een nieuwe politieke carrière staat niet op de planning.

Gevangenis

De voormalige oliemagnaat zat in een gevangenis in de Noord-Russische regio Karelië, aan de grens bij Finland, een gevangenisstraf uit voor belastingontduiking en fraude, verduistering en valsheid in geschrifte.

Veel wijst erop dat de toenmalige en huidige president Vladimir Poetin op zijn veroordeling aanstuurde, omdat Chodorkovski presidentiële ambities had.

Chodorkovski wil niet de politiek in

De vrijdag vrijgelaten Michail Chodorkovski is niet van plan een rol te gaan spelen in de Russische politiek. Dat zei hij direct na zijn vrijlating in Berlijn. © AFP
Chodorkovski, die vrijdag met een privévliegtuig naar Berlijn werd gebracht, zegt dat hij in zijn gratieverzoek aan Poetin geen schuld heeft bekend en dat er geen voorwaarden aan zijn vrijlating waren verbonden. Ook zegt hij er niet aan te denken binnenkort naar Rusland terug te keren. © AFP
Chodorkovski vroeg om vervroegde vrijlating omdat zijn moeder kanker heeft. Hij zou sowieso in augustus 2014 zijn vrijgekomen. Chodorkovski reisde vrijdag direct naar haar toe; de Russische televisie zond die beelden uit. © AFP
Zondag gaf hij een persconferentie in Berlijn. Daarin zei hij ondermeer geen voorstander te zijn van een boycot van de Olympische Spelen in Sotsji. "Dat zou het plezier van miljoenen mensen verpesten. Ik zie daar het nut niet van." © AFP
De ouders van Chodorkovski waren ook bij de persconferentie. Zij werden door hun zoon persoonlijk bedankt voor hun inzet en hoop. Ook de Duitse bondskanselier Merkel en de voormalig minister van Buitenlandse Zaken werden bedankt voor hun bemiddeling. © AFP
Chodorkovski weet nog niet waar hij wel gaat wonen. "Dat moet ik nog met mijn vrouw bespreken. Ik kan daar niet alleen een besluit over nemen." Hij heeft met zijn huidige echtgenote Inna drie kinderen. Uit een eerder huwelijk heeft Chodorkovski een zoon. © AFP
De voormalige oliemagnaat zat in een gevangenis in de Noord-Russische regio Karelië een gevangenisstraf uit voor belastingontduiking en fraude, verduistering en valsheid in geschrifte. © ANP