De piloot van het passagiersvliegtuig dat in november in Namibië neerstortte en waarbij 34 mensen om het leven kwamen, liet het toestel opzettelijk neerstorten. 

Dat blijkt uit onderzoek van de zwarte dozen, meldt The Aviation Herald zaterdagnacht.

"Er was de intentie om het vliegtuig te doen neerstorten", zei Joao Abreu, voorzitter van de Mozambikaanse burgerluchtvaartautoriteit. Het is onduidelijk waarom de piloot tot zijn daad overging.

Het vliegtuig van Linhas Aéreas de Moçambique was op 29 november op weg naar de Angolese hoofdstad Luanda, maar kwam daar nooit aan. Het toestel bleek in een nationaal park in het noorden van Namibië te zijn gecrasht.

Hoogtemeter

Uit onderzoek blijkt dat het vliegtuig geen technische mankementen had en dat de hoogtemeter drie keer handmatig is aangepast, waardoor het vliegtuig snel hoogte verloor. Op opnames uit de cockpit zijn alarmsignalen te horen en ook is te horen hoe op de deur van de cockpit wordt geslagen, zei Abreu.

In het rapport staat niet wie op de deur slaat, maar volgens Abreu bevond de copiloot zich op het moment van de crash niet in de cockpit en kan die niet verantwoordelijk worden gehouden voor de ramp.

Er zijn meer aanwijzingen dat er handmatig handelingen zijn uitgevoerd, aldus Abreu. Volgens hem is daarvoor een gedetailleerde kennis nodig van de besturing van een vliegtuig en toont het een duidelijke intentie aan om het toestel te doen laten neerstorten.