Een met veel tromgeroffel aangekondigde demonstratie voor het recht op topless zonnen in Rio de Janeiro is zaterdag uitgelopen op een anticlimax. 

Slechts een handvol vrouwen bleek bereid voor de goede zaak de borsten te ontbloten.

Ruim honderd persfotografen verdrongen zich op het beroemde Ipanema-strand toen de 73-jarige Olga Salon het spits afbeet. Niet meer dan drie of vier vrouwen volgden Salons voorbeeld, maar die liet zich niet uit het veld slaan.

''Een borst is niet gevaarlijk!'', riep de bejaarde stedelinge, terwijl ze haar zwarte hemdje afstroopte. ''Dat we een wet hebben die vrouwen verbiedt topless te gaan is schijnheilig en tekent onze machocultuur.''

Bekijk beelden van de demonstratie:

'Onzedige daad'

Brazilië staat bekend als het land van de minuscule bikini en de losse zeden, maar het ontbloten van de borsten is er nog altijd strafbaar. Een uit de jaren veertig daterend wetsartikel stelt een vrouw die zich aan die 'onzedige daad' bezondigt drie maanden gevangenisstraf of een boete in het vooruitzicht.

Het strafrechtartikel was lang een dode letter, maar wordt met het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in het verschiet weer geregeld afgestoft.