Drie helivliegtuigen van het Amerikaanse leger zijn zaterdag in Zuid-Sudan beschoten. Vier militairen raakten gewond. 

Een van hen leek er slecht aan toe, maar het viertal is volgens het Pentagon nu buiten levensgevaar. 

De toestellen waren onderweg naar Bor om Amerikaanse burgers uit die hoofdstad van de onrustige deelstaat Jonglei in veiligheid te brengen.

Toen het evacuatiekonvooi onder vuur kwam te liggen keerde het om en zette koers naar het Ugandese Entebbe. De gewonde militairen zijn van daaruit naar een ziekenhuis in Nairobi gebracht. 

Onbekende schutters

De beschoten vliegtuigen waren Ospreys, toestellen die als een vliegtuig en als een helikopter kunnen vliegen. Een van de Ospreys zou zwaargehavend zijn. 

Volgens een ingewijde ter plaatse verzuimden de Amerikanen de gedeserteerde legercommandant die op het ogenblik in Bor de lakens uitdeelt in te lichten over de evacuatiemissie. Dat zou de oorzaak van de beschieting zijn. Het Amerikaanse leger spreekt van onbekende schutters. 

Verdreven

Het Zuid-Sudanese leger beticht gedeserteerde militairen van de aanval op het Amerikaanse konvooi. Het regeringsleger kan niet de dader zijn, want dat is immers uit Bor verdreven, zei woordvoerder Philip Aguer. "Bor is in handen van troepen van Riek Machar." 

Riek Machar was tot voor kort vicepresident, maar viel in ongenade bij president Salva Kiir en zou vervolgens een staatsgreep hebben beraamd. De onmin tussen de twee rivalen is inmiddels ontaard in een stammenstrijd tussen Kiirs Dinka en Machars Nuer. 

Heroveren

De Zuid-Sudanese land- en luchtmacht proberen Bor op de overgelopen militairen te heroveren, zei minister van informatie Michael Makuei Lueth zaterdag. ''Zij zijn doorgegaan met aanvallen op de burgerbevolking, en daarom gaat de strijd in Bor door. De lijken liggen over heel de stad verspreid. Ze ontzien zelfs de VN-basis niet.'' 

Lueth wees Machar aan als 'de rebellenleider' die het bevel voert over de troepen die in en rond Bor ten strijde trekken tegen het regeringsleger. Machar liet onlangs weten dat hij ergens in Zuid-Sudan is ondergedoken. 

Vrijdag verklaarde de voorzitter van de Veiligheidsraad, de Franse VN-ambassadeur Gerard Araud, dat president Kiir en de weduwe van nationale held John Garang bereid zijn tot vredesonderhandelingen. Geen van beiden zou aan zo'n overleg voorwaarden verbinden. Machar heeft nog niet gereageerd. 

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid