Splintergroepen van de extreemrechtse Ku Klux Klan (KKK) lijken bezig te zijn met een charmeoffensief. 

Gekleed in hun beruchte witte gewaden probeerden klanleden in het Amerikaanse Cecil Country (Maryland) hun toehoorders ervan te overtuigen dat de Ku Klux Klan zijn racistische wortels achter zich heeft gelaten, bericht USA Today vrijdag (lokale tijd).

De groep is volgens de krant druk bezig zichzelf opnieuw in de markt te zetten als een normale politieke beweging. Onder het toeziend oog van een leger agenten hield de groep daarom de openbare bijeenkomst, die diende om de 'nieuwe' klan aan de lokale bevolking te laten zien.

''We zijn geen slechte groep. We zijn een christelijke organisatie'', zei voorman Richard Preston van de Confederate White Knights of Rosedale, een splintergroep van de KKK. Volgens hem is de KKK geen haatgroep, maar door andere mensen als dusdanig bestempeld.

Preston gaf toe dat de KKK in het verleden dingen heeft gedaan die verkeerd waren, maar dat de groepering in haar huidige vorm niet meer met de oude te vergelijken is.

Obama

Preston greep de bijeenkomst aan om de politieke standpunten van zijn beweging te benadrukken: strengere immigratiewetgeving en deportatie van illegalen.

President Barack Obama moet van de klanleden nog steeds het veld ruimen, maar niet omdat hij zwart is. Obama zou volgens de beweging niet echt een Amerikaan zijn. Volgens Preston gaat de beweging die boodschap laten horen in het hele land: ''We gaan niet stoppen. We moeten Amerika redden.''

Sceptisch

Een aantal aanwezigen toonde zich sceptisch over de nieuwe stijl van de beweging, die ooit berucht werd door lynchpartijen. Vooral zwarte Amerikanen vonden het moeilijk te geloven dat de beweging zijn racistische verleden heeft begraven.

''Dit slaat nergens op'', klaagde een zwarte toehoorder, die de KKK-leider vroeg hoe hij kon volhouden dat zijn beweging geen haatgroep meer was. ''We kunnen alleen vragen dat je ons vertrouwt,'' zo antwoordde Preston.