Indiase betogers hebben vrijdag een pizzarestaurant van een Amerikaans keten aangevallen in Mumbai.

De actievoerders zijn woest om de behandeling van een Indiase diplomate in de Verenigde Staten, meldden Indiase media. Ze eisen een boycot van Amerikaanse producten.

De rel draait rond diplomate Devyani Khobragade, die in de VS tot vijftien jaar cel kan krijgen voor visumfraude en het onderbetalen van haar nanny. Tijdens haar hechtenis werd ze gevisiteerd. Dat leidde tot veel ophef in haar thuisland, waar actievoerders hun woede koelden op een filiaal van Domino's.

Een kleine politieke beweging heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Hoewel niemand gewond raakte, houdt de politie uit voorzorg grote Amerikaanse bedrijven in de stad extra in de gaten.

Immuniteit

De ophef rond de diplomate werpt een schaduw over de betrekkingen tussen de landen. India meldde Khobragade vrijdag aan als lid van de permanente VN-delegatie van het land.

Volgens diplomatieke bronnen zou dat vervolging van de vrouw lastiger moeten maken. In haar huidige functie heeft ze geen volledige immuniteit.

Demonstraties

De Verenigde Staten proberen de rel ondertussen te sussen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten de kwestie graag te willen afsluiten en benadrukte het belang van de betrekkingen met India. Voorlopig lijken actievoerders in beide landen echter weinig te voelen voor een diplomatieke oplossing.

Zo demonstreren sympathisanten van de diplomate al dagen op rij buiten het Amerikaanse consulaat in Hyderabad. Ook bij de Indiase diplomatieke post in New York gingen mensen de straat op, maar zij eisen juist dat de immuniteit van de diplomate wordt opgeheven. Ook Aziatische werknemers voegden zich bij die actievoerders.