De conservatieve Spaanse regering van premier Mariano Rajoy heeft vrijdag een wetsontwerp ingediend om abortus weer te verbieden. 

Het is de eerste keer dat een land waar abortus tijdens de eerste weken van de zwangerschap is toegestaan, die mogelijkheid weer intrekt.

Nu hebben alle Spaanse vrouwen tot de veertiende week van de zwangerschap de mogelijkheid tot abortus. In het geval van een misvormde foetus of bij gevaar voor de gezondheid van de moeder is abortus tot de 22e week mogelijk. De liberale wet is in 2010 aangenomen onder de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero.

Als het aan regeringspartij PP ligt, wordt abortus alleen nog maar bij wijze van uitzondering toegestaan als de vrouw verkracht is of als haar gezondheid gevaar loopt. Een handicap van de foetus is volgens het wetsontwerp geen reden meer voor abortus.

Meerderheid

De PP heeft een absolute meerderheid in het parlement, zodat de wet naar verwachting wordt aangenomen. De aanscherping van de wet was een verkiezingsbelofte van Rajoy. De oppositionele socialistische partij heeft aangekondigd tegen het wetsontwerp te vechten.

In de meeste EU-landen is abortus tijdens de eerste weken van de zwangerschap toegestaan. In Malta is abortus onder alle omstandigheden verboden.

In het katholieke Polen zijn de mogelijkheden tot abortus sterk beperkt. Ierland heeft zijn abortuswetgeving dit jaar juist geliberaliseerd. In Nederland is het toegestaan om de zwangerschap tot de 22e week af te breken.