Een Russische milieuactivist die het opnam voor bedreigde natuur in het olympische Sotsji is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. 

De rechter zette de voorwaardelijke straf die Jevgeny Vitisjenko in 2012 was opgelegd voor 'doelbewuste vernietiging van eigendom' vrijdag om in een onvoorwaardelijke, liet Vitisjenko's actiegroep weten.

Vitisjenko deed verslag van de schade die de voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen aan de natuur in en rond de Russische badplaats aan de Zwarte Zee zouden aanrichten.

Zijn medestrijder Soeren Gazarjan, die vorig jaar dezelfde voorwaardelijke straf kreeg, ontsprong nu de dans. Gazarjan week na dat eerste vonnis al uit naar het buitenland.

Vitisjenko's Milieuwacht voor de Noordelijke Kaukasus en andere actiegroepen en journalisten zijn vanwege hun kritiek op de voorbereidingen voor het sportfestijn het mikpunt van de autoriteiten. Verscheidene actievoerders zijn opgepakt, worden achtervolgd met valse aanklachten of voortdurend geschaduwd door de politie.