Veel Duitse kerstbomen zitten vol chemische verdelgingsmiddelen en kunstmest. Zij zijn daardoor schadelijk voor de gezondheid van de feestvierders of zelfs giftig. 

Hiervoor heeft de bosdeskundige van de Duitse tak van het Wereldnatuurfonds vrijdag gewaarschuwd in de krant taz.

Kerstbomen zijn big business in Duitsland: jaarlijks worden er 30 miljoen gekapt ter waarde van meer dan 700 miljoen euro. De grootschalige monoculturen maken het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden noodzakelijk, althans volgens de kerstboomboeren.

Ziektes en ongedierte waarvoor dennebomen vatbaar zijn, kunnen zich sneller verspreiden als veel exemplaren van dezelfde soort bij elkaar staan. 

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie DNP behoren de daarbij gebruikte chemische middelen tot de gevaarlijkste kankerverwekkende stoffen ter wereld.

Keurmerk

Milieuorganisaties bevelen Duitse consumenten aan 'Ökobäume' met een keurmerk als Naturland of FSC (Forest Stewardship Council) aan te schaffen. Ecoboeren zijn ook niet zo streng bij het afkeuren van bomen met een smetje, zoals een lacune in de betakking.

Vooral commercieel denkende massaproducenten daarentegen doen hun best het ideaalbeeld van de perfecte 'Weihnachtsbaum' na te leven zoals dat uit marktonderzoek naar voren komt: twee meter hoog en pirdamidevormig met diepgroene, zachte naalden. Er is zelfs een speciale soort geteeld met naalden die minder prikken.