Het parlement van Uganda heeft vrijdag een draconische antihomowet aangenomen, waarin homoseksualiteit met levenslang in de gevangenis kan worden bestraft. 

De homogemeenschap in het Afrikaanse land is in paniek, zei de voorzitter van de organisatie van seksuele minderheden (SMUG) tegen persbureau Reuters.

Mensen die weet hebben van homoseksuele activiteiten, moeten dat melden bij de politie. Wie dat niet doet, kan ook in de cel belanden.

Zwaardere voorstellen voor het invoeren van de doodstraf in bepaalde gevallen, zoals homoseksuele activiteiten met minderjarigen, hebben het niet gehaald.

President Yoweri Museveni moet de wet nog ondertekenen. Het staatshoofd zei vorig jaar dat homoseksuelen niet moeten worden vervolgd of ter dood gebracht. Hij vond wel dat homoseksualiteit niet moet worden gepromoot.

'Geschokt'

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zei vrijdag in een reactie ''geschokt en ook heel teleurgesteld'' te zijn dat de wet is aangenomen. Ze heeft de kwestie eerder aangekaart bij Museveni en die heeft haar toen laten weten een dergelijke wet niet te steunen. ''Ik hoop dat hij die belofte gestand kan doen.''

Hoewel de wet nog niet is ingevoerd, waarschuwt de Ugandese belangenclub SMUG dat homoseksuelen al bang zijn op straat te lopen, omdat ze weten hoe graag hun landgenoten het recht in eigen hand te nemen.

Het Nederlandse COC wil dat de Europese Unie snel actie onderneemt tegen ''deze afschuwelijke wet, die mensen straft om wie ze liefhebben''. Het COC vindt dat EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton met Museveni moet praten, maar ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) moet aansturen op een gesprek met het staatshoofd.

Obama

Het wetsvoorstel lag sinds 2009 internationaal zwaar onder vuur. De Amerikaanse president Barack Obama sprak er zijn afschuw over uit. Donoren dreigden steun in te trekken. Duitsland deed dat al.

Homoseksualiteit ligt moeilijk in Afrika, waar het in 37 landen illegaal is. Mensen die openlijk homoseksueel zijn, riskeren celstraf en het verlies van hun baan. Ook krijgen ze vaak te maken met geweld.