De autoriteiten in Londen zijn vrijdag een onderzoek begonnen naar de bouwkundige staat van het Apollo Theatre, waar donderdagavond tijdens een voorstelling een deel van het plafond naar beneden kwam. 

Bij de instorting raakten 76 mensen gewond, van wie er 58 naar het ziekenhuis moesten. Zeven hadden ernstig, maar niet-levensbedreigend letsel. Twee theaterbezoekers lagen vrijdag nog in het ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde terwijl meer dan zevenhonderd mensen keken naar een voorstelling van The Curious Incident of the Dog in the Night-time, een toneelbewerking van de roman van Mark Haddon. Bijna drie kwartier na het begin klonk er gekraak.

Het is nog niet bekend waardoor het plafond los raakte. Mogelijk heeft het slechte weer invloed gehad op het 112 jaar oude gebouw.

Donderdagavond trok er een flinke onweersbui over de stad. Volgens sommigen sijpelde er water door scheuren in het plafond voordat het naar beneden kwam. 

Een deel van het plafond belandde op het 720-koppige publiek, onder wie vele gezinnen met kinderen. Ook nam het instortende plafond delen van de balkons mee. "Het is een wonder dat er niemand is omgekomen", zei een woordvoerder van de brandweer.

Ooggetuigen

Ooggetuigen verklaarden dat er chaos en paniek uitbrak toen grote stukken pleisterwerk en stof neerdaalden op de volle zaal. Ook delen van de balkons raakten los.

"Ik dacht, misschien hoort dit bij de voorstelling", zei Scott Daniels, een Amerikaanse bezoeker. "Opeens begon het stukken pleisterwerk te regenen, grote stukken pleisterwerk. Het licht ging uit en alles vulde zich met stof, iedereen hoestte en proestte."

Veiligheidseisen

Volgens de autoriteiten voldeed het gebouw aan de veiligheidseisen. Uit voorzorg voeren alle historische theaters extra veiligheidscontroles uit. Het Apollo Theatre heeft alle voorstellingen tot 4 januari geschrapt.

Het Apollo Theatre aan Shaftesbury Avenue is in 1901 gebouwd en telt 775 stoelen.