Veertig Nederlanders die weg wilden uit het onrustige Zuid-Sudan, zijn vrijdag door een vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht opgepikt van het vliegveld van de hoofdstad Juba.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Een Hercules-transportvliegtuig van Defensie kwam naar Juba om de Nederlanders op te halen. Enkele tientallen Nederlanders hadden zich aangemeld voor de evacuatievlucht. Het toestel heeft ook veertig buitenlanders meegenomen.

De vlucht is vrijdagmiddag geland in Ethiopië. In de hoofdstad Addis Abeba stappen de evacués over op een ander defensievliegtuig (KDC-10), waarmee ze naar Eindhoven zullen vliegen. Daar komen ze vermoedelijk niet voor middernacht aan, meldt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. Eerder werd verwacht dat het toestel rond 22.00 uur aan zou komen.

Het toestel vertrok om 13.00 uur Nederlandse tijd van het vliegveld in Juba, dat dicht tegen de stad aan ligt. De huidige situatie in Juba liet het volgens Buitenlandse Zaken toe dat Nederlanders op eigen gelegenheid naar het vliegveld konden komen.

Opvangteam

Familieleden en bekenden van de evacués kunnen contact opnemen met een speciaal opvangteam, dat te bereiken is op 070-7515400. In Juba blijven nog enkele stafmedewerkers van de Nederlandse ambassade actief om contact te houden met Nederlanders die nog in Zuid-Sudan verblijven.

De ambassade had de ruim 150 geregistreerde Nederlanders in het land deze week dringend geadviseerd gebruik te maken van de evacuatievlucht. Sommige Nederlanders hebben Zuid-Sudan op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met een commerciële vlucht, verlaten. Hoeveel Nederlanders er nog in het land zijn, kon een woordvoerster van Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Spanningen

De afgelopen dagen zijn de spanningen in Zuid-Sudan fors opgelopen. Bij gevechten zijn honderden doden gevallen. In Juba is het momenteel relatief rustig in vergelijking met de situatie elders in het land.

Zuid-Sudan, dat in de zomer van 2011 onafhankelijk van Sudan werd, balanceert op de rand van een burgeroorlog. De strijd gaat tussen de Dinka's, de stam die het land domineert, en rivalen van de Nuer-stam.

Bij een aanval van jongeren van de Nuer-stam op een basis van de VN-vredesmissie in de deelstaat Jonglei zijn donderdag nog twee Indiase VN-militairen en twintig burgers om het leven gekomen. De aanvallers achtervolgden burgers die hun toevlucht hadden gezocht op de basis.

Europeanen

Ook het Duitse leger is begonnen met het evacueren van zo'n honderd Duitsers uit Zuid-Sudan. Vrijdagochtend steeg een eerste vrachttoestel met passagiers op, zei een woordvoerder.

Volgens de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken worden de eerste 55 personen naar buurland Uganda gebracht. Een tweede vlucht volgt later op de dag of zaterdag. 

Ook Italië brengt zijn burgers in veiligheid, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome weten. Ruim zestig Europese burgers werden met een legertoestel van Zuid-Sudan naar Italië gevlogen. Onder hen zijn 34 Italianen. De nationaliteit van de andere passagiers is niet bekendgemaakt.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid