De voormalige oliemagnaat Michail Chodorkovski is vrijdag vrijgelaten en inmiddels aangekomen in Duitsland. 

Chodorkovski verliet vrijdag de gevangenis in de Noord-Russische stad Segezja rond het middaguur lokale tijd, meldt het Russische persbureau Interfax. Daarna reisde de Rus direct door naar Duitsland.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte aan het eind van de middag bekend dat Chodorkovski veilig is geland op het Berlijnse vliegveld.

De BBC meldt dat de Rus reispapieren heeft gekregen van de Duitse ambassade in Rusland om zijn zieke moeder te bezoeken die in het Europese land wordt behandeld.

Gratieverzoek

Chodorkovski heeft laten weten dat hij inderdaad een gratieverzoek indiende bij de Russische overheid. Hij deed dat vanwege familieomstandigheden. Chodorkovski heeft echter geen schuld bekend.

Eerder stelde Chodorkovski geen gratieverzoek te willen indienen, omdat hij daarmee zou toegeven dat hij schuldig was.

Poetin ondertekende eerder het document waarmee Chodorkovski zijn vrijheid herwint, zo meldde het Russische persbureau Ria Novosti.

'Zware straf'

De Russische president maakte donderdag al bekend dat hij van plan was de oud-oliemagnaat gratie te verlenen, mede omdat Chodorkovski's moeder ziek is. ''Hij zit al meer dan tien jaar in de gevangenis, dat is een zware straf'', zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. De aankondiging kwam tamelijk onverwacht.

De gratieverlening is mogelijk door de amnestiewet waarmee de Doema, de Russische Tweede Kamer, woensdag instemde.

Vragen om gratie

Volgens Poetin had Chodorkovski om gratie gevraagd, maar diens advocaten zeiden van niets te weten. Chodorkovski zou volgend jaar vrijkomen, hoewel de Russische justitie onlangs repte van een nieuwe strafzaak. De familie van Chodorkovski toonde zich donderdag net zo verbaasd over Poetins aankondiging van de gratieverlening als de rest van de wereld. 

"Zeer goed nieuws. Hoop snel met mijn vader te praten om meer te weten te komen", twitterde Chodorkovski's zoon Pavel. De moeder van de olietycoon noemde de aankondiging "een grote verrassing, die uit het niets kwam". 

Chodorkovski wordt beschouwd als de belangrijkste politieke gevangene van Rusland. Hij werd in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 kwam daar nog eens een veroordeling voor verduistering bij. 

Chodorkovski durfde het aan om openlijk kritiek op Poetin te uiten. Zijn veroordeling wordt daarmee vaak in verband gebracht. Volgens velen in binnen- en buitenland was zijn proces politiek gemotiveerd.

Amnestie

De amnestiewet van woensdag is officieel te danken aan het 20-jarige bestaan van de Russische Federatie. Zware criminelen en veroordeelde terroristen blijven in de gevangenis, maar lichtere vergrijpen worden vergeven.

Mogelijk komen 25.000 gevangenen vrij, onder wie dertig activisten van Greenpeace en twee veroordeelde leden van de punkgroep Pussy Riot.

Lees meer over Michail Chodorkovski