Nelson Mandela zou een aantal maanden voordat hij werd opgepakt in Zuid-Afrika wapentraining hebben gehad van medewerkers van de Mossad, de Israëlische geheime dienst.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz vrijdag op basis van geheime Israëlische overheidsdocumenten.

De deze maand overleden Mandela zou in januari 1962 in het geheim zijn land hebben ontvlucht om een aantal Afrikaanse landen te bezoeken, waaronder Ethiopië, Algerije, Egypte en Ghana, om financiële en militaire hulp te vragen voor zijn strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidregime.

Een brief van de Mossad, twee maanden na de arrestatie van Mandela verstuurd aan het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, onthult volgens de krant dat Mandela militaire training van de Mossad heeft gekregen gedurende zijn tijd in Ethiopië.

Identiteit

De medewerkers van de Mossad zouden niet op de hoogte zijn van de ware identiteit van Mandela, die zich voordeed als ene David Mobsari uit Rhodesië. Pas toen er foto's werden gepubliceerd van de arrestatie van Mandela in Zuid-Afrika, zouden de medewerkers doorhebben dat het om Mandela ging. Het ministerie zou hier wel vanaf weten.

De training zou hebben bestaan uit judo, sabotage en het omgaan met wapentuig. De brief meldt verder dat Mandela overkwam als een intellectueel, en dat de staf geprobeerd zou hebben om van hem een Zionist te maken. Ook zou hij een "socialistisch wereldbeeld" hebben en soms de indruk wekken dat hij neigde naar het communisme. 

Mandela begravenUitvaart Mandela in quotes l Liveblog uitvaart (gesloten)

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela