De strijdende partijen in Zuid-Sudan moeten een einde maken aan het geweld. Dat stelt de Amerikaanse president Barack Obama donderdag (lokale tijd) in een verklaring.

''Ophitsende retoriek en gericht geweld moeten eindigen'', aldus Obama. ''Alle partijen moeten luisteren naar de wijze raad van hun buren en een dialoog aangaan.''

De verklaring van de Amerikaanse president volgt op een aanval op een VN-basis in Zuid-Sudan. Zeker drie Indiase blauwhelmen sneuvelden. Het lot van zeker dertig burgers op de VN-basis, die tot de Dinka-stam behoren, is onbekend.

De president liet aan het Congres weten dat de 45 Amerikaanse militairen in Zuid-Sudan daar blijven ''tot ze niet meer nodig zijn.'' De troepen waren gestuurd om de Amerikaanse ambassade en het personeel daar te beschermen.

Het geweld brak zondag uit in Juba tussen de stam die het land domineert, de Dinka's, en rivalen van de Nuer-stam. Volgens president Salva Kiir, een Dinka, probeerden aanhangers van de eerder dit jaar ontslagen vicepresident Riek Machar, een Nuer, een staatsgreep te plegen. Machar heeft dat ontkend, maar wil wel dat Kiir opstapt.

Burgeroorlog

Volgens Obama dreigt het geweld uit te lopen op een burgeroorlog. Sudan werd 22 jaar geteisterd door een burgeroorlog die maar liefst een miljoen levens eiste. In 2011 werd Zuid-Sudan onafhankelijk. Het land heeft sindsdien grote moeite om een stabiele regering te vormen.

''De recente gevechten dreigen Zuid-Sudan terug te werpen naar de duistere dagen van het verleden'', schreef Obama in een brief aan het Congres. Zeker vijfhonderd mensen zijn omgekomen sinds het geweld afgelopen weekend uitbrak.