Zuid-Sudanese jongeren zijn donderdag doorgedrongen tot de basis van de VN-vredesmissie in de deelstaat Jonglei. Daarbij zijn zeker drie Indiase VN-militairen om het leven gekomen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van verklaringen van de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Jan Eliasson. 

De jongeren van de Nuer, een vereniging van stammen in Zuid-Sudan, achtervolgden burgers die hun toevlucht hadden gezocht op de basis.

Ten tijde van de aanval waren 43 Indiase blauwhelmen, zes politietrainers van de VN en twee burgermedewerkers van de VN aanwezig, meldde de VN-missie Unmiss. Over slachtoffers onder de burgers op de basis is nog niets bekendgemaakt.

Volgens het ministerie van Defensie waren er geen Nederlandse VN'ers in de buurt. In het land bevinden zich ongeveer dertig Nederlanders van Unmiss.

Versterken

VN-woordvoerder Farhan Haq: "De VN-missie in Zuid-Sudan zal proberen om ongewapend VN-personeel terug te trekken van de basis, terwijl we de basis zullen versterken met zestig gewapende militairen."

Bij gevechten tussen etnische groepen in Zuid-Sudan zijn de afgelopen dagen al honderden doden gevallen. De VN vrezen voor een burgeroorlog tussen de Nuer en Dinka.

Museveni

De Verenigde Naties hebben president Yoweri Museveni van Uganda gevraagd te bemiddelen in het conflict in Zuid-Sudan.

Een Ugandese minister is toegevoegd aan de commissie van Oost-Afrikaanse leiders die in opdracht van de Afrikaanse Unie een uitweg uit de crisis in het jongste land van Afrika probeert te vinden.

Nederlanders

De dertig Nederlanders van de VN-missie Unmiss in Zuid-Sudan blijven daar vooralsnog gewoon hun werk doen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag laten weten. Het ministerie heeft met alle uitgezonden Nederlanders contact en iedereen is veilig.

De meeste Nederlandse VN'ers in Zuid-Sudan zijn in groepjes van twee verspreid over verscheidene locaties. Het gaat daarbij om marechaussees en politiemensen. Verder zijn Nederlandse militairen en enkele diplomaten actief in Juba, de hoofdstad van het Afrikaanse land.

Vrijdag

Een Hercules-vliegtuig van de luchtmacht haalt naar verwachting vrijdag Nederlanders op uit Zuid-Sudan. Tientallen landgenoten hebben te kennen gegeven dat ze willen vertrekken.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Juba heeft Nederlanders in Zuid-Sudan ''dringend'' geadviseerd gebruik te maken van het luchtmachttoestel om het land te verlaten. In Zuid-Sudan staan 154 Nederlanders geregistreerd bij de ambassade.