Oprichter van het Franse Front National (FN) Jean-Marie Le Pen heeft weer een veroordeling wegens discriminatie aan zijn broek gekregen. 

De extreem rechtse politicus, die voor het FN in het Europees Parlement zit, moet 5000 euro betalen omdat hij de Roma ''op racistische wijze heeft beledigd'', bepaalde een rechtbank in Parijs donderdag.

De 85-jarige Le Pen had met een woordspeling gesuggereerd dat zigeuners van nature dieven zijn. Zo vatte althans de aanklager zijn woorden op.

Le Pen had in de gewraakte passage het werkwoord 'voler' gebruikt, dat zowel vliegen als stelen betekent. Hij zei bij wijze van 'zigeunerimitatie': ''Wij zijn als vogels. We vliegen (stelen) van nature.''

Grap

Justitie had een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een boete van 10.000 euro geëist, mede omdat Le Pen eerder veroordeeld is vanwege discriminerende opmerkingen. De advocaat van de politicus voerde tijdens de rechtszaak aan dat Le Pen slechts een grap had gemaakt.

Het Front National staat tegenwoordig onder leiding van Marine Le Pen, de dochter van de oprichter. Zij probeert het FN uit de sfeer van extreem rechts te halen en om te vormen tot een conservatieve en eurosceptische partij die acceptabel is voor een groter publiek.

PVV

In de PVV van Geert Wilders heeft ze een bondgenoot gevonden. De twee partijen kondigden eerder dit jaar aan dat ze in Europees verband gaan samenwerken om ,,de natiestaat te redden''.