Luigi De Fanis (53), gedeputeerde van Cultuur van de Italiaanse regio Abruzzo, heeft in het arbeidscontract met zijn secretaresse gezet dat zij een keer per week seks met hem moet hebben.

Dit heeft de politie toevallig ontdekt tijdens een corruptieonderzoek, aldus de Italiaanse krant la Repubblica donderdag.

De secretaresse heeft verklaard dat de politicus ''bezeten van mij'' was. Hij nam de aantrekkelijke 32-jarige vrouw aan zonder de gebruikelijke sollicitatieprocedure met advertenties.

Hij ''dwong'' haar het contract te tekenen. ''Ik kon niet weigeren. Ik was bang'', aldus de vrouw die een jaarsalaris van 36.000 euro verdiende voor 3 dagen werk per week.

Het balletje kwam aan het rollen door de viering van de 150e verjaardag van Gabriele d'Annunzio (1863-1938). De schrijver werd beroemd met romans als Il Piacere (Het Plezier) en L'innocente (De onschuldige) over mannen die de verleidingen van de wellust niet kunnen weerstaan.

Volgens justitie heeft De Fanis steekpenningen aangenomen van mensen in de cultuursector die aan de viering wilden meedoen en meeverdienen. Daarom luisterde justitie De Fanis' telefoon af.

Mooi

De onderzoekers hoorden dat de politicus de secretaresse in plat Abruzzees opriep om in werktijd weg te gaan en zich voor hem ''mooi te maken''. Tijdens een huiszoeking bij de secretaresse die ook verdachte is in het corruptieonderzoek, vond de politie in een prullenmand een document dat in talloze stukjes was gescheurd.

Nieuwsgierig geworden puzzelden de agenten het potentiële bewijsstuk weer aan elkaar. Zij waren er weken mee bezig. Het bleek het 'sekscontract' te zijn.

Ophef

De Fanis werd in 2011 gekozen op de PDL-lijst van Silvio Berlusconi. De Fanis' sekscontract heeft in Abruzzo voor veel ophef gezorgd. De secretaresse durft niet meer rond te lopen in het dorp waar zij woont. Ook krijgt zij anonieme telefoontjes. Sommige bellers beledigen haar, anderen willen het ook een keer met haar doen.