De Russische president Vladimir Poetin zal oliemagnaat Michail Chodorkovski op korte termijn gratie verlenen. 

Dat melden persbureaus AP en Reuters

Chodorkovski was een oligarch, een van de rijkste mensen ter wereld, en het hoofd van olieconcern Yukos. Hij werd in 2005 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor belastingontduiking en later voor nog eens zeven jaar wegens fraude en corruptie.

Veel critici vermoeden dat het proces tegen Chodorkovski politiek gemotiveerd was. Chodorkovski was kritisch over het autoritaire regime in Rusland en zijn tegenstanders vreesden dat hij politieke ambities koesterde. Poetin zou hem daarom op afstand hebben willen houden. 

Poetin

"Hij heeft de afgelopen tien jaar opgesloten gezeten, een stevige straf in mijn ogen", aldus Poetin tijdens de persconferentie van donderdag.

De Russische president claimt dat hij een betoog voor clementie, ingediend door Chodorkovski, zal ondertekenen. Chodorkovsky zou het verzoek recentelijk hebben ingediend en hebben gerefereerd aan "humanitaire omstandigheden".

"Zijn moeder is ziek", aldus Poetin donderdag, "en ik denk dat er nu een besluit kan worden genomen en de clementie binnenkort kan worden ondertekend". Advocaten van de zakenman stellen niets te weten van een ingediend verzoek.

Eerder op donderdag bevestigde Poetin dat de opgesloten leden van punkband Pussy Riot en de dertig opgepakte activisten van Greenpeace, waaronder de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, in het kader van nieuwe amnestiewetgeving vrijuit gaan.

Achtergrond: Vrijheid lonkt voor bekendste gevangene van Rusland