Bij een aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn veertien sjiitische pelgrims omgekomen. Zij waren op weg Karbala, de heilige stad.

Dat meldt persbureau AP op basis van de lokale autoriteiten.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op naast een groep pelgrims in het zuidelijke district van de hoofdstad. Er vielen verder tweeëntwintig gewonden.

De pelgrims waren op weg naar de heilige sjiitische stad Karbala voor de Arbaeen, zo'n negentig kilometer ten zuiden van Bagdad.

De pelgrims herdenken de dood van de kleinzoon van Mohammed, imam Hoessein, een belangrijke figuur voor sjiieten. Ze doen dit met veertig dagen van rouw.

Levens

Een tweede bomaanslag gepleegd door zelfmoordterroristen in Latifiya, zo'n 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, eiste donderdag zeven levens. 

Ook in Youssifiyah, een stadje ten zuiden van de hoofdstad, werd een zelfmoordaanslag gepleegd op sjiitische pelgrims. Hier werden acht mensen gedood. 

Geweld tussen aanhangers van de twee hoofdstromingen van de islam, sjiieten en soennieten, is schering en inslag in het land. Aan de westkant van Bagdad werd donderdag nog een soennitische militieleider vermoord in zijn huis. De daders schoten ook zijn vrouw en twee van zijn kinderen dood.