De Verenigde Naties hebben president Yoweri Museveni van Uganda gevraagd te bemiddelen in het conflict in Zuid-Sudan.

Dat heeft een woordvoerder van de regering in Kampala donderdag laten weten.

Een Ugandese minister is toegevoegd aan de commissie van Oost-Afrikaanse leiders die in opdracht van de Afrikaanse Unie een uitweg uit de crisis in het jongste land van Afrika probeert te vinden.

Ongeveer tweehonderd mensen die werken in de olieproductie in een regio die grenst aan Sudan, hebben hun toevlucht gezocht op een VN-basis in het gebied.

Evacueren

De onderneming waarvoor zij werken, zal hen evacueren, lieten de VN donderdag weten. Behalve Nederland hebben onder meer Duitsland en Groot-Brittannië besloten de burgers uit hun land uit Zuid-Sudan weg te halen.

Zuid-Sudan, dat in de zomer van 2011 onafhankelijk van Sudan werd, balanceert op de rand van een burgeroorlog. De strijd gaat tussen de Dinka's, de stam die het land domineert, en rivalen van de Nuer-stam.

Nederlanders

Ondertussen is een transportvliegtuig van Defensie onderweg naar Afrika om indien nodig Nederlanders te evacueren uit Zuid-Sudan. De Hercules C-130, die donderdagochtend vanaf vliegbasis Eindhoven vertrok, vliegt naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Nederlanders kunnen waarschijnlijk vrijdag met het vliegtuig vertrekken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gemeld. De ambassade adviseert hun ''dringend'' hiervan gebruik te maken om het land te verlaten.

 In Zuid-Sudan staan 154 Nederlanders geregistreerd bij de ambassade.