Op het Sint-Pietersplein in Rome heeft donderdagochtend een 51-jarige Italiaan zich in brand gestoken.

Hij is in ernstige toestand in een ziekenhuis opgenomen. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

De man was met een fles benzine naar het Vaticaan gekomen. Op het plein goot hij de brandbare vloeistoof over zijn kleren en stak hij zichzelf in brand met een aansteker.

Ooggetuigen repten over een menselijke fakkel. Een jezuïet schoot hem te hulp en probeerde de vlammen te doven met zijn jas. Twee agenten slaagden daar uiteindelijk in met een brandblusser, ongeveer 30 seconden nadat de man zichzelf in brand had gestoken.

Hij heeft derdegraads brandwonden opgelopen op 48 à 50 procent van zijn lichaamsoppervlak, aldus de behandelende artsen. Ook de twee agenten die hem hielpen, moesten zich laten behandelen, wegens ademhalingsmoeilijkheden en brandwonden aan hun handen.

Motief

Het motief voor de poging tot zelfverbranding is onbekend. Naast de man werd het telefoonnummer van zijn dochter gevonden. Hij blijkt een getrouwde man uit de Italiaanse hoofdstad te zijn die werkt als straathandelaar.

Op 13 januari 1998 stak een man zich al eens in brand op het Sint-Pietersplein. Het ging om de 40-jarige boerenzoon Alfredo Ormando.

Met zijn wanhoopsdaad vroeg hij om aandacht voor het onbegrip waarop hij stuitte met zijn homoseksualiteit. Ook in zijn geval blusten agenten de vlammen. Ormando overleed tien dagen later aan de brandwonden die hij over zijn hele lichaam had opgelopen.