De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie bevestigd dat de dertig gearresteerde Greenpeace-activisten en twee veroordeelde leden van punkgroep Pussy Riot onder de nieuwe amnestiewet vallen.

Poetin verleent gratie aan mogelijk meer dan 25.000 gevangenen ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie.

Onder de mensen die van de regeling profiteren, zijn veroordeelden die vastzitten wegens 'ernstige verstoring van de openbare orde', zoals de twee vrouwen van Pussy Riot en een aantal betogers.

De Greenpeace-activisten zijn nog niet veroordeeld wegens verstoring van de openbare orde. Mede daarom is woensdag besloten dat ook verdachten en aangeklaagden amnestie kunnen krijgen.

Bedenkingen

Poetin heeft wel zijn bedenkingen bij de handelwijze van milieuorganisaties als Greenpeace. Toen de Arctic Sunrise in september actievoerde in de Petsjorazee ten noorden van Rusland, zou het schip begonnen zijn de boot van de Russische kustwacht te rammen, aldus Poetin.

"Ecologen voeren vaak op een verkeerde manier actie, zoals met chantage." Niettemin verklaarde de president goede relaties te hebben met milieuorganisaties en wil hij in de toekomst graag met hen samenwerken. Ook met Greenpeace.