President Vladimir Poetin van Rusland heeft donderdag de hulp aan Oekraïne verdedigd. Rusland moest zijn ''broederlijke'' buurland wel uit de economische crisis helpen, zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. 

Hij herhaalde dat Moskou zich niet tegen een associatieverdrag van Oekraïne en de Europese Unie verzet, tenzij dat de Russische economie schaadt.

''Als we echt zeggen dat de Oekraïners een broederlijke natie en volk zijn, moeten we optreden als naaste verwanten en die natie helpen'', zei Poetin.

Dinsdag werd tijdens een bezoek van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj aan Moskou bekend dat Rusland de gasprijs voor het buurland met circa een derde verlaagt. Ook krijgt Oekraïne een krediet van circa 11 miljard euro.

Poetin zei dat de gasprijs tijdelijk is verlaagd, maar hij zei te hopen op een langdurige ''samenwerking'' tussen beide landen op het gebied van de energie.

EU

Vorige maand brak Janoekovitsj de onderhandelingen over het associatieverdrag met de Europese Unie onverwacht af. Sindsdien demonstreren zijn tegenstanders, die voorstander zijn van nauwe banden met de EU, tegen de president. Zij eisen dat de regering aftreedt.

De persconferentie, waarin Poetin vragen van honderden journalisten uit heel Rusland beantwoordt, wordt rechtstreeks uitgezonden. In het verleden heeft ze soms meer dan vier uur geduurd.