De Verenigde Staten hebben twee Sudanezen die in de gevangenis van Guantanamo Bay werden vastgehouden, naar hun land teruggestuurd. 

Dat heeft het ministerie van Defensie in Washington meegedeeld.

Door het vertrek van Noor Uthman Muhammed en Ibrahim Idris is het aantal buitenlandse terreurverdachten die in Guantanamo Bay worden vastgehouden, tot 158 gedaald.

Noor Uthman Muhammed (ongeveer 46 jaar) zat negen jaar vast. Hij bekende in februari 2011 dat hij met de terreurbeweging al-Qaeda had samengewerkt en van 1996 tot 2000 potentiële terroristen in een trainingskamp in Afghanistan had opgeleid in de omgang met wapens.

De Sudanees werd tot 34 maanden gevangenisstraf veroordeeld. Die straf liep op 3 december af.

Ibrahim Idris (ongeveer 54) is nooit aangeklaagd. Een rechter gelastte begin oktober zijn vrijlating, omdat de zwaarlijvige man door zijn diabetes en andere problemen met zijn gezondheid geen gevaar voor de veiligheid van de Verenigde Staten meer was.

President Barack Obama beloofde in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008 de gevangenis op Cuba te sluiten, maar hij heeft die belofte mede door verzet uit het Congres nog niet waargemaakt. President George Bush richtte de gevangenis op na de aanslagen in New York en Washington van 11 september 2001.