Uitspraken van de Syrische president Bashar al-Assad dat hij niet uitsluit aan komende presidentsverkiezingen mee te doen, helpen niet om de situatie in Syrië te kalmeren. 

Deze kritiek uitte de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov donderdag.

Bogdanov klaagde dat Assads uitspraken de sfeer alleen maar verder verslechteren.

''Wij geloven dat het beter is in de aanloop naar de gesprekken (de vredesconferentie in januari in Montreux en Genève) geen uitspraken te doen die de tegenpartij verafschuwt of die hevige emoties en reacties kunnen uitlokken.''

Bogdanov gaat vrijdag naar Genève om een internationale vredesconferentie voor Syrië voor te bereiden. Rusland en de VS willen samen met de VN op 22 januari in Zwitserland de Syrische regering en de oppositie aan één tafel krijgen in een poging het bloedvergieten te stoppen.

Rusland is al sinds de jaren 70 de belangrijkste buitenlandse bondgenoot van het regime van de familie Assad.

Steun

De VS zijn een van de belangrijkste tegenstanders van de Assads. Washington steunt een coalitie van opposanten in ballingschap. De voorzitter van die Nationale Coalitie, Ahmed Jarba, is ook in Genève om de conferentie voor te bereiden.

De oppositie is erg verdeeld, maar is het er wel over eens dat Assad zo snel mogelijk weg moet. Die heeft toegezegd onderhandelaars te sturen, maar hij weigert voorwaarden vooraf te aanvaarden. Ook wil hij geen beloften doen over zijn vertrek van het politieke toneel. Militair gaat het momenteel beter met zijn troepen die vooral vechten met soennitische extremisten die niet naar de vredesconferentie gaan.

Vreedzame protesten tegen de regering werden in 2011 hard neergeslagen. Vervolgens brak een bloedige burgeroorlog uit, waarbij waarschijnlijk al meer dan 130.000 doden zijn gevallen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie is binnenkort bijna driekwart van bevolking van 23 miljoen mensen op hulp aangewezen, omdat ze het land zijn uitgevlucht, ontheemd zijn of thuis geen eten meer hebben.