De Ajax-supporters die vorige week woensdag in Milaan waren, hebben zich goed gedragen. Dat concludeert Ajax woensdag na een onderzoek. 

Bij voetbalgeweld in Milaan werden vorige week woensdag een paar supporters van de club neergestoken.

Op de dag van het duel van Ajax tegen AC Milan vonden twee incidenten plaats waarbij aanhangers van Ajax betrokken waren.

In het centrum van de Italiaanse stad werd een bus met supporters die onderweg was naar het stadion tot stilstand gedwongen bij een demonstratie die niet met voetbal te maken had.

De demonstranten blokkeerden de rijbaan, waardoor een verkeersopstopping ontstond en de bus een vertraging van ruim 45 minuten opliep.

De inzittenden van de bus probeerden volgens Ajax daarop de rijbaan vrij te maken. Daarbij kwam het "tot een kort handgemeen tussen beide groepen", aldus de Amsterdamse club. Ajax stelt afstand te nemen van dit gedrag.

Geweldsmisdrijf

Later raakten vijf Ajax-supporters in de buurt van het stadion gewond bij een "geweldsmisdrijf". Volgens de club waren de supporters slachtoffers van dit misdrijf. Van een vooropgezette confrontatie tussen beide partijen zou geen sprake zijn geweest.

"De groep was op weg naar het stadion en werd plotseling, onder andere met steekwapens, aangevallen", aldus de club in een verklaring.

De supporters die hierbij betrokken waren, staan bij Ajax niet bekend als hooligans. Een aantal slachtoffers liggen nog in een ziekenhuis in Italië. Vanwege de ernst van hun verwondingen kunnen ze momenteel niet worden vervoerd.

Ajax stelt de negatieve publiciteit die is ontstaan vanwege de twee incidenten te betreuren. De club benadrukt dat de sfeer goed was en dat de uitreis voor de ruim drieduizend Ajax-supporters verder goed en ordentelijk zou zijn verlopen.