Artsen zonder Grenzen (AzG) dringt in aanloop naar het topoverleg donderdag van de Verenigde Naties over Syrië aan op "grootschalige, grens- en frontlijnoverschrijdende humanitaire hulp".

Dat schrijft de humanitaire organisatie in een open brief aan de 22 deelnemende landen.

AzG stelt dat grensoverschrijdende hulp aan mensen in de gebieden die onder controle staan van de rebellen cruciaal is. Op dit moment verloopt die hulp voornamelijk over de hoofdstad Damascus, die wordt gecontroleerd door het regeringsleger.

"Als de Syrische regering het voornaamste kanaal blijft voor de meeste internationale humanitaire hulp, blijven miljoenen mensen verstoken van hulp die zij dringend nodig hebben", aldus AzG-voorzitter Joanne Liu.

Niet op agenda

De kwestie die AzG aanhaalt staat niet op de agenda van de VN-vergadering over de hulpverlening aan de Syrische bevolking, omdat het een te groot struikelblok zou vormen voor de Syrische regering.

Door de strenge regels van de regering van president Assad waaraan hulporganisaties gebonden zijn, is medische hulp aan miljoenen Syriërs die in omsingelde gebieden of in grensgebieden leven vrijwel onmogelijk.

Actief

Artsen zonder Grenzen is zelf wel actief in deze regio's, maar kan lang niet aan de grote vraag naar humanitaire hulp voldoen.  

"De landen die deelnemen aan het topoverleg over Syrië moeten hun steun geven aan humanitaire hulp voor álle mensen die getroffen worden door het conflict", stelt Liu. "Of die hulp nu vanuit Damascus of vanuit de buurlanden komt."

Het vluchtelingendrama in en rond Syrië heeft een vrijwel ongekende omvang. Van de 23 miljoen Syriërs is volgens de Unhcr in 2014 driekwart op hulp aangewezen. Onder hen zijn circa vier miljoen Syriërs die niet op de vlucht zijn, maar niet aan eten kunnen komen.

Alle berichten over Syrië